Reprezentace

Brankář U20 Mroviec: Tým je podceňovaný, ale jedeme pro zlato!

Do světového šampionátu juniorů už scházejí pouze dny a reprezentace do dvaceti let je v poslední fázi přípravy. Na kempu v Chrudimi a Pardubicích sehrála dvě utkání: nejprve porazila tým vítězů MS U20 ze Champéry z roku 2002, pak ale podlehla vysoko 1:8 reprezentačnímu áčku.

"Na výsledky bych se nekoukal skrz prsty," míní brankář Jan Mroviec.

Do MS zbývá necelý týden, jaké máte pocity?
Tým do Bratislavy je kompletní a kluci si na sebe začínají zvykat. Bylo relativně málo času na to, abychom se sehráli, takže během kempu v Břeclavi si to musí víc sednout a věřím, že to bude dobré. Osobní pocity budu moci sdělit až po šampionátu, nominace pro mě není cíl našeho reprezentačního cyklu a myslím si, že ani pro nikoho z týmu. To nejtěžší nás teprve čeká.

Sehráli jste dvě přípravná utkání, ale asi ne zrovna ideálně - vybojovaná výhra nad mistry světa U20 z roku 2002 a prohra 1:8 s reprezentačním áčkem. Je to velké varování?
Já bych na to nekoukal tak skrz prsty. Přeci jenom se sehráváme a výsledek nebyl až tak důležitý. Každopádně je na čem pracovat a to, myslím, je pro nás stěžejní. Potenciál máme úplně jinde a věřím, že to na Slovensku potvrdíme.

Na čem hlavně musíte ještě zapracovat?
Musíme zlepšit důraz v předbrankovém prostoru a vyvarovat se individuálních chyb. Dostáváme z toho hodně gólů, ale tak stejně se i na góly nadřeme, takže musíme zabrat i před brankou soupeře. Máme tým, v kterém je hodně individualit a já věřím, že teď, když se poskládají formace, spolu začnou jednotlivé lajny více komunikovat a rychle si na sebe zvyknout. Kluci jsou dost inteligentní na to, aby se to povedlo a pokud tomu tak bude, naše hra se dostane do úplně jiné dimenze.

A-tým nebyl proti vám v plné síle a možná neměl ani stoprocentní nasazení, přesto vás jasně přejel.
S počtem inkasovaných branek se zvyšoval i počet našich chyb a bohužel jsme až moc panikařili. Je to pro nás facka na probuzení před šampionátem, ale samozřejmě také poučení. Byli jsme biti, ale nesmíme se z toho posadit na zadek. Jde jen o to zvednout hlavy a poučit se z toho. Nakonec to pro nás může být i celkem pozitivní, protože víme, že musíme hrát 45 minut na sto procent, pak jsme schopni porazit každého. Byly pasáže, kdy jsme A tým přehrávali, ale následně jsme polevili. Fyzicky jsme dobře připraveni na to, abychom celý turnaj odehráli s plným nasazením.

Jak silný je tento tým? Je to pro tebe druhý šampionát.
Otevřeně říkám, že tým v Písku měl na zlato. Nevyšlo to, ale to se občas ve sportu stává. Teď je tu úplně jiný tým a soudím, že je podceňovaný. Já osobně si myslím, že tahle parta má svoje kouzlo. Něco, co zatím nikdo nevidí, ale pokud si vše správně sedne, můžeme se svými výkony katapultovat úplně někam jinam. Jedeme tam vyhrát! To je náš cíl.

Probírali s vámi trenéři už trochu sestavu, kdo z trojice brankářů bude plnit roli jedničky?
Koho trenéři postaví do kasy, je jen jejich věc. Já se cítím dobře a doufám, že to ještě alespoň 2 týdny vydrží. Pokud budu chytat, budu dělat, co umím a čemu věřím. Pokud ne, udělám pro tým vše, co bude v mých silách, abych to někam posunul.

Hned první den šampionátu máte na programu dva zápasy, to bude asi hodně náročné, když budete mít na odpočinek něco přes čtyři hodiny, že?
Bude to náročné, ale budeme mít dobré podmínky k tomu, abychom byli nejlépe připraveni. Na Ameriku musíme vlítnout. Ještě nebudou srovnaní s časovým posunem a to bude naše eso v rukávu. Večer nesmíme podcenit zápas s Rakouskem a bude to OK. První den bude velmi důležitý. Věřím však, že ho zvládneme.

Nominace U20 na MS:
Brankáři: Kračina Petr (HBC Plzeň), Jan Mroviec (TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice), Jonáš Grufík (SHC Opava)

Obránci: Pecina Filip, Krejčí Roman (oba HBC Autosklo – H.A.K. Pardubice), Krch Martin, Vodrážka Lukáš (oba HBC Plzeň), Izaj Filip, Čermák Daniel (HBC ALPIQ Kladno), Samek Martin (HBC Enviform Třinec), Jiřík Tomáš (oba HBC Hradec Králové 1988)

Útočníci: Markytán Jaroslav (HBC Prachatice), Špaček Martin (HBC ALPIQ Kladno), Kohout Martin (SK Kelti 2008), Zvonek Dalimil (HBC Vsetín), Švarc Marek, Pauer Jaroslav, Benedikt Ondřej, Vít Dominik (všichni HBC Plzeň), Franěk Miroslav (TJ KOVO Praha), Urbanec Otto, Forstl Filip, Gabriel Jan (HBC Autosklo – H.A.K. Pardubice)