ČMSHb

Má váš klub aktualizované údaje ve spolkovém rejstříku?

Spolky, které byly založeny jako občanská sdružení, měly do 1. 1. 2017 povinnost upravit své stanovy, aby odpovídaly občanskému zákoníku, a doplnit své údaje do spolkového rejstříku.

V roce 2014 byla všechna občanská sdružení zapsána do spolkového rejstříku a TJ/SK i svazy měly povinnost do tří let aktualizovat své údaje. Podle aktuálních dat však velké množství organizací tuto povinnost dosud nesplnilo. Tato lhůta však není jediná, na kterou si spolky musí dávat pozor – každá zásadní změna by měla být do rejstříku bezodkladně zapsána. 

Na základě Zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob č. 304/2013 Sb. vyplývá sportovním klubům, tělovýchovným jednotám a sportovním svazům, které mají právní formu spolku či pobočného spolku, povinnost aktualizovat své informace ve spolkovém rejstříku – a to nejen při vzniku spolku, ale při každé změně údajů. Nejčastěji se jedná o změny:

  • členů statutárního orgánu
  • členů kontrolního či rozhodčího orgánu
  • zapsaného sídla
  • schválených stanov
  • názvu spolku

Funkční období členů volených orgánů spolku je podle nového občanského zákona č. 89/2012 Sb. pětileté (pokud stanovy neurčí jinak), minimálně jednou za 5 let je tedy každý spolek (TJ/SK či svaz) povinen do spolkového rejstříku nahrát nové informace. Pozor, povinnost aktualizovat údaje se týká spolků i v případě, že do funkcí byly zvoleny stejné osoby!

Návod jak postupovat při přípravě podání do spolkového rejstříku naleznete na stránce Pražské tělovýchovné unie.

Rady vlády pro nestátní neziskové organizace nechala připravila návod k úpravě informací ve spolkovém rejstříku pro spolky a bývalá občanská sdružení. Pan Mgr. David Zahumenský, člen Výboru pro legislativu a financování při Radě vlády pro nestátní neziskové organizace a advokát se specializací na ústavní právo, zpracoval na téma aktualizace údajů spolků ve spolkovém rejstříku podrobný návod. Ten obsahuje nejen informace o dokumentech potřebných k dané změně a údajích, které je vhodné aktualizovat, ale také praktické rady.


Případné dotazy můžete zaslat generálnímu sekretáři Tomášovi Březinovi na mail brezina@cmshb.cz.


Článek byl zpracován na základě informací uveřejněných na webu Pražské tělovýchovné unie a Vlády České republiky.