Rozhodčí

Rozhodčí vyšších soutěží čeká testování, letos v mírně odlišném formátu

Nedílnou součástí nejen vyšších soutěží organizovaných Českomoravským svazem hokejbalu bude v příští sezóně přibližně padesátka rozhodčích. Jak bude jejich letošní program letního semináře vypadat?

Letní seminář

První srpnový víkend tradičně patří letnímu semináři svazových rozhodčích vyšších soutěží. V posledních letech se jednalo typicky o dvoudenní sraz, během kterého došlo ke zhodnocení uplynulé sezóny, představení změn v pravidlech, nedílnou součástí byly také videorozbory utkání a testování před novou sezónou – jak fyzické, tak teoretické.


Letošní formát letního semináře bude díky celosvětové situaci a vládním opatřením mírně odlišný. „Vzhledem k opatřením, která se neustále měnila, jsme byli nuceni již dříve začít uvažovat o jiné formě semináře, než jsme byli zvyklí doposud. Jako nejvhodnější varianta nám nakonec vyplynulo uspořádání dvou jednodenních seminářů, jeden pro rozhodčí z východní části republiky, druhý pak ze západní,“ vysvětluje situaci předseda komise rozhodčích Jaroslav Pikula. „Program seminářů bude prakticky totožný, jako předešlá léta, bylo jej však třeba napasovat do jediného dne,“ pokračuje. „Po anulování soutěží nám odpadla podstatná část semináře v rámci hodnocení jarní části a play-off, kvůli zhuštěnému programu pak letos nebudou realizovány odborné přednášky. Hlavní náplň letního semináře se oproti těmto úlevám v programu ale nepatrně ztíží, kromě fyzického testování, pravidlového testu a testu z řádů čeká na rozhodčí ještě nový test zaměřený na elektronický zápis, který bude od podzimu povinný v Extralize mužů a následně v dalším roce i pro ostatní vyšší soutěže.“

Letní semináře svazových rozhodčích


Sobota 1. srpna 2020 – Praha-Strahov (pro rozhodčí vyšších soutěží z regionů Čechy Střed, Západ, Sever a Jih)


Neděle 2. srpna 2020 – Olomouc (pro rozhodčí vyšších soutěží z regionů Morava Sever, Jih a Čechy Východ)


Program seminářů začne v ranních hodinách fyzickým přezkoušením, na které budou navazovat tři elektronické teoretické testy z pravidel, řádů a nově tedy test z elektronického zápisu. Kolem poledne přijde na řadu tradiční zhodnocení minulé sezóny, letos zaměřené pouze na podzimní část, kdy nebude chybět rozbor některých konkrétních situací s jejich řešením. V odpolední a podvečerní části pak přijde na řadu například pravidlový blok, ve kterém budou řešeny různé herní situace, rozhodčí budou informováni o průběhu nové sezóny v českých soutěžích, ale také o možných mezinárodních akcích, které nás čekají v příštím roce.

Dokumenty ke stažení: