ČMSHb

Úprava rozvolnění krizových opatření

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger v pátek 9. dubna vystoupil na tiskové konferenci a veřejně informoval o opatřeních, která "budou" platit od pondělí 12. dubna. Po necelých 24 hodinách však zcela změnil názor a v pondělí bude Vláda ČR rozhodovat o úpravě schváleného opatření ze 6. dubna.

Zatímco v pátek ještě platilo rozhodnutí bývalého ministra Jana Blatného, že může sportovat 20 lidí venku bez využití toalet či sprch, sobota přinesla do řad sportovců zklamání. České sportovní prostředí se bouří. Dlouho slibované alespoň mírné rozvolnění sportu po zlepšení situace při krizi pandemie nemoci COVID-19 vystřídal po jediném dni naprostý zmar.

ČOV - Otočka ministra zdravotnictví šokuje sportovní prostředí

"Povolení shromažďování ve větších počtech má potenciálně rušivý efekt na účinek systému opatření ve školství, který je založen na homogenních skupinách, kde se děti setkávají pouze se stále stejnou skupinou spolužáků. Pokud dojde v odpoledních hodinách ke smíchání dětí z mnoha různých tříd a škol při sportovních a volnočasových aktivitách, zvyšuje to riziko šíření nákazy ve školách. Přitom z hlediska společenského zájmu i stanoviska MŠMT, má jasnou přednost prezenční výuka pro co největší počet žáků před např. sportovním vyžitím nebo volnočasovým setkáváním. Povolení shromažďování ve větších počtech by vytvořilo tlak na obchází omezení rizikových provozů např. v gastronomii či sportu formou různých spolkových či soukromých akcí," tak zní vysvětlení mimořádného opatřeni ministerstva zdravotnictví. Musí jej ještě schválit vláda ČR, ale je platné od půlnoci z neděle na pondělí (11. na 12. dubna 2021).

Dokumenty ke stažení: