Trenéři

Studijní program trenérské B licence! Školili nás profesionálové, shodují se trenéři

Pro ročník 2019 bude pro trenéry vyhlášený studijní program k zisku hokejbalové B licence. Studium je akreditováno u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a bude obdobně jako v minulých letech probíhat v rámci úzké spolupráce s TMS Českého olympijského výboru.

Studium trenérské B licence je rozděleno do dvou bloků. Tím prvním, kterým si každý kouč usilující o zisk nejvyšší hokejbalové trenérské licence musí projít, je vědecký základ sportovních her. Školitelem je Český olympijský výbor a první blok naskýtá dva termíny, jež se uskuteční v Nymburku. Po absolvování prvního bloku přichází na řadu ten druhý v podobě hokejbalové specializace, jejímž školitelem je Českomoravský svaz hokejbalu. Specializace je tvořena dvojicí vícedenních seminářů a závěrečnou zkouškou. Termínově navazuje na semináře ČOV, takže se uskuteční od května do září roku 2019.

Přihlášky je možné zadat do termínu 2.1.2019. Úhrada příspěvku za školení je realizována oproti faktuře vystavené ze strany ČMSHb. V příspěvku je zahrnut poplatek za semináře ČOV. Pro další informace neváhejte kontaktovat činovníky z trenérsko-metodické komise ČOV na e-mailu metodika@hokejbal.cz

Každá chvíle na školení mě posunula dál, potěšilo Václava Tůmu (HBC Plzeň-Litice)

Od nového roku se hokejbaloví trenéři opět mohou vrhnout do studia trenérské licence B. Tímto školením si prošel i kouč z plzeňských Litic Václav Tůma. „Na seminářích pořádaných Českým olympijským výborem jsem se určitě dozvěděl spoustu užitečných informací. Bylo zde hodně zajímavých a zvučných jmen nejen Českého sportu, které nám předávala spíše svoje zkušenosti a poznatky ze svého sportovního i osobního života, což je pro nás pro trenéry mnohem lepší než nějaké vyučovaní z příruček pro trenéry,“ má jasno Tůma. „Já osobně jsem vždy z těchto seminářů přijel nabitý chutí pracovat jak na sobě, tak na mojí práci trenéra,“ zdůrazňuje.

Po všeobecném základu se přechází na hokejbalovou specializaci. Každého by jistě zajímalo, zdali v jejím rámci docházelo i na praktické ukázky, nebo se trenéři čistě zaměřovali jen na teorii? „Myslím si, že náš sport nejde vyučovat teoreticky a ví to i školitelé, kteří část hokejbalové specializace pojali v duchu praxe a praktických ukázek. Ať už jde o ukázky herních systémů, které jsme si malovali na tabuli nebo samotné trénovaní na hřišti,“ vypočítává Václav Tůma z Plzně.

„Zajímavé bylo, když na hřišti každý z trenérů dostal hráče k dispozici a měl za úkol v krátké době připravit a odtrénovat svojí tréninkovou jednotku. To si myslím že trenéra prověří ze všeho nejvíc, když musí v krátké době reagovat na situaci ať už s počtem hráčů, kteří mu přišli na trénink, či na zápas nebo kategoricky připravit trénink správně,“ prozrazuje své zkušenosti Tůma.

V rámci závěrečných zkoušek musí trenéři usilující o zisk licence B úspěšně splnit teoretický test, musí vypracovat roční tréninkový plán a co dál?„Na závěr bylo potřeba určitě vypracovat vícero věcí. Ať už to bylo video své tréninkové jednotky z klubu, roční tréninkový plán, několik stran vlastní práce na téma, které jsme si vybrali - osobně jsem měl téma „rovnovážné herní situace“ i s praktickými ukázkami cvičení, dále to bylo vypsání několika bodů z jedné z publikací ČOV a bylo toho ještě více,“ zamýšlí se Václav Tůma. „Myslím si, že žádná část není lehká, ale určitě to taky není nic, co by se s trochou úsilí nedalo zvládnout. Školitelé to pojali formou diskuze a spolupráce, takže když jsme měli s něčím nějaký problém, tak jsme práce mohli společně konzultovat a uvést do správných kolejí,“ uklidňuje všechny budoucí držitele trenérských B licencí Václav Tůma.

Trenéry v rámci školení musely obohatit i nové informace, které je posunuly v trenérské činnosti zase o kus dál.„Každé chvíle strávená na tomto školení, ať už na ČOV nebo na samotné specializaci, mě posunuly dále. Všem trenérům, kteří váhají, jestli si mají nebo nemají udělat licenci B, to mohu jen doporučit. Určitě se o to alespoň pokusit, protože lidé, kteří nás školili jsou profesionály nebo odborníci ve svých sportech a předávají něco ze svých zkušeností, a to se v učebnicích nedozvíte,“ upozorňuje Václav Tůma.

Některé věci jsem ihned zařadil do tréninků, říká David Štulc (HBC Rakovník)

Jak už bylo nesčetněkrát zmíněno, tak studium nejvyšší hokejbalové trenérské B licence startuje vědeckým základem sportovních her, kdy je školitelem Český olympijský výbor. Jak asi tato část byla zajímavá pro trenéra z Rakovníku Davida Štulce? „Tato část školení byla velice zajímavá a přínosná. Tyto dva víkendy mi přinesly velice mnoho dobrých zkušeností a poznatků do budoucna,“okamžitě ze sebe chrlí nadšený kouč z HBC Rakovník. „Některé z nich jsem ihned zařadil do tréninků zimní přípravy. Nejvíce cviky na zpevnění středu těla a koordinace pohybu,“ prozrazuje Štulc.

Po absolvování dvou víkendových školících programů z dílny ČOV se koučové přesunou na hokejbalovou specializaci. „Školení bylo vždy rozdělené na teoretickou a praktickou část. Jako feedback lektorům jsem navrhoval, pouze jako zpestření, začlenění do praktických ukázek i některé ze zkušených, ať už reprezentačních nebo extraligových trenérů nebo některé hráče reprezentačního A týmu,“ potěšilo by Davida Štulce.

V rámci závěrečných zkoušek musí trenéři úspěšně splnit teoretický test, avšak nejen to! „Musí se ještě natočit tréninková jednotka vedená trenérem dané kategorie, záznam tréninkové jednotky na téma zvolené lektorem a předložení osmi cvičení na zvolené téma,“ vypočítává Štulc. „Pro mě asi nejtěžší bylo vypracovat roční tréninkový plán,“ prozrazuje kouč z Rakovníka.„Jsem moc rád, že jsem si mohl těmito školeními projít. Velké poděkování patří všem lektorům!“ praví s radostí v hlase David Štulc.