Rozhodčí

Seminář rozhodčích ČMSHb svedl extraligové sudí do Pardubic

Jeden extraligový ročník je minulostí, oslavy titulu východočeského Autoskla utichly a všichni činovníci se musí ihned připravovat na sezónu následující. Zhodnocení sezóny 2015/2016 proběhlo v Pardubicích v hotelu Zlatá Štika.

V sobotu 30. července dopoledne se ve městě hokejbalových mistrů sjeli vrchní představitelé komise rozhodčích, kteří na letním semináři probrali a následně i přezkoušeli okolo třech desítek potencionálních účastníků o extraligový ročník v sezóně 2016/2017. Nabitý program trval v hotelu Zlatá Štika až do neděle, kdy bylo pro rozhodčí připraveno závěrečné fyzické a teoretické přezkoušení.

Sobotní program se nesl v duchu vyhodnocení loňského ročníku, v rámci kterého Jaroslav Pikula, předseda komise rozhodčích, své „svěřence“ pochválil, zejména za jarní část, ve které viděl oproti podzimu výrazné zlepšení. Na semináři byla k vidění uvolněná atmosféra, přesto jsme byli svědky řady vášnivých debat, jak řešit jednotlivé situace.

Na závěr prvního dne došlo po rozebrání pravidlového bloku k videorozboru jednotlivých situací, následně se již sudí mohli připravovat na závěrečné testy. Pro následující sezónu budou kvóty pro rozhodčí velmi kruté. „V loňském roce pískalo nejvyšší soutěž 28 rozhodčích, letos se o ní uchází hned 32 sudích. Ne všichni ale uspějí. Vzhledem k tomu, že se v extralize snížil počet týmů, komise na situaci reagovala snížením počtu rozhodčích na 15, ke kterým se přidá pětice v tzv. meziskupině,“ popsal situaci ohledně následující sezóny Jaroslav Pikula a dodal: „Chceme kvalitu soustředit v menší skupince rozhodčích.“ Příští rok se koná v Pardubicích světový šampionát a právě o nominaci bude bojovat i řada českých zástupců.

Stručný program letního semináře rozhodčích

Pardubice, hotel Zlatá Štika

sobota 30. července

Zahájení semináře, seznámení s programem semináře

Informace o zprávách a činnosti Komise delegátů

Nedostatky a prohřešky rozhodčích v sezóně

Celkové vyhodnocení sezóny 2015/2016 v nejvyšší soutěžích ČMSHb + Český Pohár 2016, MČR žáků a žen

Informace o průběhu Junior Programu

Informace, pokyny a struktura soutěží v nadcházející sezóně 2016/2017

Pravidlový blok – rozbor pravidel a řádů, herních situací

Videorozbor herních situací

neděle 31. července

Fyzické a teoretické přezkoušení rozhodčích

Vyhodnocení semináře

Informace o nasazování rozhodčích v podzimní části

Udělení licencí, osobní pohovory

Informace k mezinárodním akcím v nadcházející sezóně

Mistrovství světa 2017 – Pardubice

Ukončení semináře