Trenéři na CTM mají můj nehynoucí respekt, zdůrazňuje Martin Komárek

Tradiční a čím dál více oblíbený Camp talentované mládeže má za sebou již třinácté pokračování. Na přelomu července a srpna se po sportovištích města Litomyšl prohánělo několik desítek nadaných hokejbalistů prahnoucích po sebezdokonalování a nasbírání nespočtu zážitků. „Chceme v hráčích vzbudit nadšení a ukázat jim, že i „dřina“ na tréninku může být zábava a že i přísní trenéři nemusí vždy zákonitě křičet,“ prozrazuje například v rozhovoru šéftrenér CTM Martin Komárek. Letošní ročník se opět vydařil na výbornou i díky neutuchající dřině všech trenérů a trenérek. Redakce hokejbal.cz před prací těchto nadšených dobrovolníků smeká klobouk!

Od 29.7. do 4.8 se v Litomyšli uskutečnil 13. ročník Camp talentované mládeže hráčů do 13 let! To už je pořádně dlouhá cesta. Napadlo vás vůbec, že od roku 2006, kdy se kemp poprvé konal v Lanškrouně urazíte takovou cestu?
Abych pravdu řekl, tak ten pohled zpět do historie vzbuzuje respekt a to, jak vůči autorům této myšlenky a zakladatelům projektu, tak z pohledu na tváře trenérů, kteří se na akci objevili. To stejné lze říci i o nespočtu hráčů, kteří si campem prošli. Jsem velmi vděčný kolegům, že jsem se mohl stát součástí tohoto projektu a podílet se na jeho rozvoji.

O sedmdesátku hráčů se v Litomyšli staralo celkem devět trenérů. To pro ně musí být velký nápor, a to svoji práci dělají ve svém volném čase s velkým nadšením! Jste na ně pyšný?
Hlavní myšlenkou campu je pracovat na rozvoji hráčů, jejich dovedností včetně motivačních prvků k vlastnímu individuálnímu posunu hráčů. Chceme v hráčích vzbudit nadšení a ukázat jim, že i „dřina“ na tréninku může být zábava a že i přísní trenéři nemusí vždy zákonitě křičet. Vždy pro nás bylo a bude důležité kolik hráčů má daný trenér v jedné skupině. Nechceme dělat camp pro camp v tom slova smyslu, že na akci bude 100 dětí, ale do akce se dostanou sporadicky a většinu campu budou stát v dlouhém zástupu v čekání na svou ojedinělou akci. Trenéři na CTM mají můj nehynoucí respekt, s jakým nadšením a entusiasmem s hráči pracují.

V práci s dětmi vidíme jako trenéři velký potenciál


Co vůbec práce trenérů na Campu talentované mládeže obnáší? V minulosti jste měl k dispozici na kempech daleko méně koučů…
Práce trenérů na CTM začíná poradou v předcházející den. Na této poradě se řeší, jak výkony a přístup jednotlivých hráčů, tak jejich chování, ale především se zde do detailu rozebírá program na nadcházející den. Tréninkový den začíná brzy ráno budíčkem hráčů a jejich uvedením do provozního stavu. Tým trenérů je rozdělen na dvě skupiny, příprava na hřišti a pohybová příprava. V těchto skupinách jsou další dílčí porady v průběhu dne na rozbor jednotlivých tréninků, přípravu tréninkových pomůcek případně natáčení a rozbory TJ. To je spíše ta sportovní stránka campu, další nespočet povinností se skrývá za provozním a mediálním chodem akce. Shrnuto a podtrženo, je to práce od rána do večera, která má hlavní benefit v tom, že jde o práci s dětmi, ve které jako trenéři vidíme velký potenciál.

Leckdo si může myslet, že se jedná o letní tábor, kde si hráči i trenéři užívají spoustu volného času a legrace. Ono ale trénovat dopoledne dvoufázově na hřišti a mimo něj, a to samé i odpoledne není legrace, že?
Nevím, zda paralela s táborem je ta správná. Čtyři tréninky denně, videorozbory, porady s hráči, turnaje na hřišti vedle ubytovny. Já akci považuji za camp, kde najít volný čas není až zas tak jednoduché. Kluci jsou v prostředí, kde se setkávají s hráči z jiných klubů a navazují nová kamarádství. To vidím jako obrovskou přidanou hodnotu akce. A trenéři, trenérky? Jak již jsem zmínil dříve, ti se na akci nezastaví dříve jak pozdě večer při tvorbě programu na další dny. CTM považuji za unikátní akci, jejíž význam a přínos je nedoceněn.

Výkony kluků byly až na výjimky parádní, jen tak dál!


Jak jste byl na letošním ročníku spokojený s přístupem a elánem nadaných hokejbalistů? Je pro ně hodně těžké zvykat si na nějaký řád a disciplínu?
Na campu U13, kam dorazí hodně hráčů poprvé, vždy hráčům chvíli trvá najít společný režim a sžít se s ním může být komplikované. V kategoriích U16 a U19 je 90% hráčů, kteří jsou na akci již po třetí, počtvrté atd. Moc věcí je tedy nepřekvapí a práce s nimi je potěšením, neboť většina z nich přesně ví proč jsou na CTM a co od své účasti očekávají.

Na kempu v Litomyšli panovala letos enormní tropická vedra, i tak ale kemp proběhl bez komplikací a hráči zvládali tréninkové jednotky na jedničku! To musí být asi ta největší odměna pro trenérský tým, je to tak?
Byl jsem letos na CTM potřinácté a vyjma roku 2017 panovala taková vedra každý rok, takže jsme byli s trenéry na uvedené připraveni. Samozřejmě jsme tomu mírně uzpůsobili program zejména v závěrečných částech tréninkových jednotek a také jsme rozšířili možnosti pitného režimu také na ubytovnu. Velmi pozitivním krokem bylo také množství ovoce zajištěné pro hráče. Výkony kluků byly až na výjimky parádní, jen tak dál.

Hned v sobotu 4.8. odstartoval i kemp pro starší kategorii, na níž se se svými tréninky prezentovali i reprezentační trenéři všech kategorií. Proč tomu tak je?
Důvodů je celá řada. Jednak zde má pravidelně setkání Reprezentační úsek, hodnotí se činnost jednotlivých celků včetně hráčů. Dalším důvodem je přímé zapojení trenérů do campu, trenéři tak mají možnost pracovat s novými tvářemi a vidět nové nadějné hráče. Od hráčů máme navíc kladné ohlasy na přítomnost trenérů z juniorských celků.

Popularita campu? Skvělý přístup trenérů a trenérek


Těší vás hodně, že se rok co rok naplňuje kapacita jak mladší kategorie U13, tak té starší U19? Znamená to, že si hráči domů vozí nespočet zážitků a zlepšení svého umu?
Hodně rodičů a hráčů se nás ptá, proč nejsou campy třeba dva, nebo proč neprodloužíme camp pro starší hráče o den či dva. Zájem o camp je takový, že druhý týden pro kategorii U13 by byl zcela reálný, nebo při zvýšení kapacity až na 100 dětí bychom i tak řešili řadu náhradníků. Samozřejmě je to pro trenéry a trenérky pozitivní motivací a stimulem do další práce. Já jsem přesvědčen o tom, že důvod, proč je camp tolik populární je přístup trenérů a trenérek, jejich styl a prostředky komunikace s hráči, a také velmi přátelská atmosféra na akci. Je to filozofie a myšlenka, kterou chceme akci zachovat. Tým osob, kteří se o CTM starají se za poslední 3 roky zdvojnásobil. Dovedu si tedy v budoucnu představit, že se akce opět rozroste. Podmínkou je ovšem zajištění ubytování a technického zajištění přímo v Litomyšli.

Přemýšlíte už nyní nad personálním obsazením dalších Campů talentované mládeže a žen? Je to věc, o níž se musíte starat prakticky přes celý rok, aby pak celá akce proběhla tak, jak si představujete?
Přípravy na ročník 2019 započaly již během letošního ročníku a pokračuji do dnešního dne. Je rezervována ubytovací kapacita, stravování a řešena podoba realizačního týmu. Jsem přesvědčen, že za rok bude camp opět připraven ve výborné kondici v čele s nadšeným týmem trenérů a trenérek.

Fotogalerie z CTM 2018 najdete -> ZDE!