Mrzí nás úbytek účastníků Coalsoft poháru dorostu, smutní místopředseda Milan Hušek

I přesto, že všechny soutěže byly ukončeny, Ligová komise ve prospěch sportu a hlavně hokejbalu pořádá turnaje nebo soutěže, aby hokejbalové týmy důstojně ukončily letošní sezónu. Dorostenecké týmy se mohou těšit na Coalsoft pohár dorostu, který se uskuteční 27. - 28.6. ve Světlé nad Sázavou.

Coalsoft poháru se zúčastní 6 klubů, proto se Ligová komise po diskusi s kluby rozhodla „pouze“ pro turnaj, nikoliv pro soutěž, jako v případě červnového BEKO poháru juniorů. Jak je těžké uspořádat v této nelehké situaci víkendový turnaj a vše podstatné zodpověděl v krátkém rozhovoru vedoucí úseku soutěžního hokejbalu a místopředseda ČMSHb Milan Hušek. 

Z dvanácti klubů zbylo pouze šest

Jak je těžké, takhle narychlo uspořádat víkendový turnaj dorostu?
Musím přiznat, že úplně jednoduché to nebylo. Pečlivě jsme sledovali vývoj okolo všech opatření vlády k zamezení šíření koronaviru a jejich postupné rozvolňování. V přímé souvislosti s tím jsme hledali formu uspořádání nějaké náhradní soutěže pro všechny kategorie, tedy i pro extraligové týmy dorostu. Ligová komise pracovala s několika variantami, které postupně upřesňovala. 12. května proběhl skype hovor se zástupci týmů dorosteneckých klubů, při němž jsme zjišťovali zájem jednotlivých klubů o účast v jakékoli náhradní soutěži. Ten potvrdilo 12 týmů napříč republikou. V té době ještě nebylo zřejmé, zda bude možné uspořádat turnaj s ohledem na maximální možný počet osob na jednom místě. Přesto jsme i tuto možnost zvažovali a hledali místo, kde by se turnaj mohl uskutečnit. Přihlédnout jsme museli k dojezdovým vzdálenostem účastníků, k odpovídajícímu zázemí hřiště či haly a podobně.

Coalsoft poháru se zúčastní pouze 6 týmů. Jiné týmy neměly zájem o turnaj? 
Na základě původního zájmu dvanácti klubů jsme připravili soutěž ve dvou skupinách po šesti, v nichž by si každý zahrál s každým a pro první dva týmy z každé skupiny byl naplánován finálový turnaj o celkové prvenství (final four) ve stejném termínu a na stejném místě, jako pro BEKO pohár juniorů. Oficiální přihlášku však následně zaslalo pouze šest klubů, pro něž nebylo možné zorganizovat soutěž ve skupinách tak, aby nedocházelo k extrémně dlouhým dojezdovým vzdálenostem. Přesné důvody změny rozhodnutí ostatních šesti z původních dvanácti zájemců o (ne)účasti ve svazové soutěži nám známé nejsou. Od počátku jsme sice vše stavěli vyloženě na dobrovolné účasti, přesto nás i přihlášené kluby mrzí, že k takovému úbytku účastníků došlo. Na základě těchto skutečností jsme opětovně komunikovali se zástupci týmů, které hrát chtěly a postupně jsme společně dospěli k rozhodnutí uspořádat jednorázový dvoudenní turnaj.




Děkuji zástupcům klubů a Ligové komisi

Jakým systémem se bude Coalsoft pohár dorostu hrát?
Přihlášení byli rozdělení do dvou skupin. V nich se v sobotním programu střetnou každý s každým v utkání hraném na 2 x 15 minut o pořadí ve skupinách. První dva týmy postoupí do semifinále, týmy na třetích místech si zahrají plnohodnotné utkání 3 x 15 minut o konečné 5. místo. Semifinále, finále, o 3. i o 5. místo se bude hrát v neděli v rámci programu final four BEKO poháru juniorů.

Co říci závěrem? Jste alespoň potěšen, že se některé kluby do pohárů zapojily?
Chtěl bych poděkovat zástupcům jednotlivých týmů, které se nakonec Coalsoft poháru dorostu zúčastní, za velice konstruktivní a vstřícná jednání, která vedla k uspořádání tohoto turnaje. Věřím, že si jej všichni užijí a že alespoň touto formou příjemně ukončíme letošní podivnou sezónu. Rád bych vyzdvihl také Ligovou komisi a zejména Honzu Fedáka, za spoustu investovaného času a dobře odvedenou práci při přípravě nejen Coalsoft poháru dorostu, ale i ostatních náhradních soutěží, tj. ALPA poháru mužů a BEKO poháru juniorů. Totéž platí i o Jardovi Pikulovi, který ze svých pozic předsedy komise rozhodčích a technické komise nasadil na všechna utkání kvalitní rozhodčí a navrhl a zajistil ceny vítězům i ostatním účastníkům. Myslím si, že zejména medaile za první tři místa jsou výjimečně povedené a jejich držitelé získají velmi vzácný suvenýr.