Cesta pro sport? Vytvoření speciálních pravidel pro registrované sportovce, tuší předseda Komárek

Rok 2020 byl také pro hokejbal hodně složitým rokem, odehrálo se méně zápasů, než bylo v plánu, a i to neznačí pro sport, který se snaží čím dál více dostat mezi veřejnost, nic příjemného. Předseda svazu Martin Komárek ale věří, že je již vidět světlo na konci tunelu.

Zrušení loňské sezóny bylo nejsložitějším rozhodnutím

Pane předsedo, je za námi konec roku 2020, který byl po všech směrem dost specifickým a velice složitým. Jak moc náročným byl pro hokejbal v Česku samotný?

Rok 2020 byl celosvětově poznamenám obecně známou epidemiologickou situací, mající dopady do všech částí života sport nevyjímaje. Pro všechny sporty budou dopady nemožnosti sportovat velkým úkolem do budoucna, s kterým bude třeba se popasovat. Složitost a náročnost tohoto období nespočívá jen v nemožnosti cokoliv relevantně plánovat, ale také věnovat se činnostem v našem případě hokejbalovým, které tolik milujeme.

Pro hokejbal byl rok 2020 ve znamení výročí založení naší organizace. Mrzí mě, že některé akce nebylo možné z logických důvodů uspořádat, plánujeme tedy jejich konání v moment, kdy to situace a opatření umožní.

Byla pro náš sport náročnější první jarní vlna koronaviru a omezení, nebo až to, co se děje od podzimu?

Složitá otázka, na kterou není možné komplexně odpovědět neboť tzv. druhý nouzový stav stále neskončil a celky neměly možnost se plnohodnotně setkat a trénovat se svými členy. Jarní vlna byla složitá z pohledu, že se jednalo o naprosto novou situaci, s kterou jen málokdo měl nějaké zkušenosti. Druhý nouzový stav je velmi složitý a obtížný pro jeho délku a časový překryv do období zimní pauzy soutěží.

Jak Vám je, když vidíte, že alespoň některé méně profesionální sporty se rozjíždějí, kdežto u hokejbalu je jasné, že kvůli obrovské finanční náročnosti za testování, k tomu dojít nemůže?

Přerušení a anulování soutěžního ročníku 2019/20 považuji za jedno z nejsložitějších a nejobtížnějších rozhodnutí. Finanční náročnost udělení výjimky pro konání nejvyšších soutěží je pro kolektivní sporty ekonomicky velmi nákladnou záležitostí pohybující se v řádech milionů korun. Jsem rád, že s kolegy z ostatních kolektivních sportů, jsme ve velmi intenzivní komunikaci ve vazbě na jednání se zástupci NSA k řešení této otázky.


Poslední vrcholnou mezinárodní akcí byla ta z června 2019, kdy se v České Třebové a Litomyšli uskutečnil Světový pohár hráčů do 16 let a dívek do 18 let. Martin Komárek (čtvrtý zprava) měl tu čest předat českým dívkám zlaté medaile. Autor fotky: Jiří Zaňát.

Převážně venkovní sport? Teď naše velká výhoda!

Přesto věříte, že se alespoň nejvyšší hokejbalová mužská soutěž na jaře nějakým způsobem rozjede? Je to nyní zásadní věc, a to i třeba vzhledem k partnerům?

Jednou rovinou je zmíněné vyjednávání s NSA, resp. aktivita ČOV, ČUS k vytvoření speciálních pravidel pro registrované sportovce. Druhou rovinou je velký zájem o sportování a dohrání soutěží, který s námi sdílí jednotlivé kluby. Jsme za tuto rovinu komunikace velmi rádi a je nám velkou motivací do další práce a restartu soutěží. Podpora partnerů je pro nás velmi důležitá. Jednání o udržení smluvních vztahů byla v letošním roce složitá, nicméně úspěšná, tento úkol je před námi i pro rok 2021, kdy ekonomické dopady současné situace budou mnohem tíživější.

Vidíte třeba výhodu toho, že je hokejbal ve většině případech venkovním sportem, kde by nemusela být ta omezení tolik zásadní?

Ano, to je naší velkou výhodou. Máme k tomuto bodu sportování na venkovních sportovištích připravenu náborovou a mediální kampaň. Cílem je doplnění členské základny celků a zaujetí nových, mladých hráčů.

Velké zkušenosti máte s trénováním mládežnických celků, které se v letošním roce rozhodně nemohly zapojit do práce, jak by bylo potřeba. Jak tento, doufejme jen jeden rok, může při vývoji mladého sportovce být zásadní?

Vnímám to ze dvou pohledů, jedním pohledem jako profesí zdravotník a druhou stranu mince jako trenér. Pohled zdravotníka je takový, že na váze a pohybových dovednostech nejen dětí bude znát citelný dopad. Je velká škoda, že právě dobrá fyzická zdatnost a kondička jsou jednou ze zbraní proti epidemiím a řadě dalších nemocí nebo třeba obezitou. Pohled trenéra je takový, že hráči ztrácí řadu svých návyků, stereotypů mnohdy ve věku senzitivních období. Složité to bude také u hráčů hrajících za více věkových kategorií. Jsem ovšem přesvědčen, že se nám podaří uvedené vyřešit. Již po jarním období nesportování byl zájem hráčů o turnaje, utkání, tréninky a campy velmi pozitivní a musím říci, že i velmi motivační.


18. ledna stihl Českomoravský svaz hokejbalu uspořádat plnohodnotný galavečer k 30. výročí od jeho založení. Autor fotky: Kamil Zorvan.

Snad se brzy zase sejdeme všichni u hřiště

A teď pojďme ještě k příjemnějším otázkám: jak jste si užil závěr loňského roku a byl to pro vás čas k načerpání nové potřebné energie do dalšího roku?

Na vánoční čas jsem se těšil, neboť je to období, které trávím vždy s rodinou. Tento čas přináší klid, pohodu a možnost bilancovat. Myslím, že význam tohoto času a jeho kouzla, kouzla doby, která lidi spojuje byl v loňském roce o to více důležitější.

A co popřát široké hokejbalové veřejnosti závěrem směrem do Nového roku 2021?

Určitě bych rád všem popřál úspěšný vstup do roku 2021, pevné zdraví, podporu rodiny a přátel. Věřím, že se v dohledné době setkáme na hokejbalových hřištích u sportu, který máme tolik rádi, a který nás spojuje v jeden celek. Věřím, že složitou dobu se nám podaří společně ustát, přečkat a znovu popadnout hokejky, míčky a vyrazit na hřiště.

Fotogalerie: