Rozhodčí

Aktualizace pravidel k 1. 7. 2019

Od 1. 7. došlo k úpravě pravidel, která mají za úkol pokračovat v nastoleném trendu podpory útočné hry a zvýšení ochrany zdraví hráčů. Mezi hlavní nově zavedená pravidla patří například faul pozdní dohrání, týmy budou třeba mít od dorostenecké kategorie zakázáno střídat po zakázaném uvolnění, atd.

Prodloužení – pokud bude stav utkání po základní hrací době nerozhodný, dočkáme se prodloužení. To se bude v extralize mužů hrát v počtu hráčů 3 na 3, v ostatních soutěžích od dorostů až po dospělé zůstává 4 na 4. Délka prodloužení zůstává 5 minut po tříminutové přestávce, přičemž v utkáních play-off bude prodloužení desetiminutové po pětiminutové přestávce. Pokud by o vítězi nerozhodlo ani prodloužení s „náhlou smrtí“, přijdou na řadu nájezdy. V těch pojedou klasicky tři hráči na každé straně, v play-off pak pět. Novinkou je pak prodloužení všech rozhodujících zápasů sérií k určení postupujícího do dalšího kola vyřazovací části nebo k určení vítěze finále soutěže. V těchto utkáních se nájezdy už v budoucnu nepojedou, rozhodující zápasy se totiž budou prodlužovat kontinuálně o délku celé třetiny po desetiminutových přestávkách do doby, dokud jedno z& družstev nevstřelí vítězný gól.


Oddechový čas – u oddechového času bylo mimo jiné přihlédnuto k faktu, že hráči týmu, který si vybere třicetivteřinový oddechový čas, se ke střídačce dostanou na rozdíl třeba od hokeje až s výraznou prodlevou. Proto bylo na návrh některých zejména extraligových týmů rozhodnuto, že oddechový čas bude od nové sezóny trvat 60 vteřin.


Střídání po zakázaném uvolnění – pokud je družstvu odpískáno zakázané uvolnění, nebude mu umožněno před dalším vhazováním v obranném pásmu střídat. Družstvu bude povoleno střídat pouze v případě, kdy se vrací brankář po předchozí power-play za hráče, pokud dojde ke zřejmému zranění hráče, který je v daný moment na hřišti, v případě, že se kterémukoliv družstvu uloží trest, který změní počet hráčů na hřišti nebo pokud má hráč rozbitou výstroj. Zároveň bude dovoleno hráči, který zlomil svou hůl, dojít si ke střídačce pro novou. Poté se však musí opět zapojit do hry.


Napomenutí při prohřešku na vhazování – pokud dojde ze strany týmu k prohřešku při vhazování (předčasné vyběhnutí, špatné postavení hráče na buly, zahrání míčku proti pravidlům atd.), hráč provádějící vhazování nebude z buly vykázán, aby byl nahrazen jiným spoluhráčem. Nově dojde po vzoru ledního hokeje k varování onoho hráče verbálně a gestikulací (mírně zvednutá ruka směrem k hráči). V případě, že dojde k druhému prohřešku při vhazování, bude provinivšímu týmu uložen menší trest pro hráčskou lavici za porušení postupu při vhazování.


Pozdní dohrání – hráči, který není v bezprostřední blízkosti protihráče připraveného na blížící se kontakt a majícího míček pod kontrolou nebo v držení, a přesto ho opožděně dohraje, bude uložen trest za pozdní dohrání. Tento zákrok zahrnuje nedovolený zákrok tělem na hráče, který je ve zranitelné pozici, protože již nemá míček pod kontrolou nebo v držení. Pravidlo je jednoznačně cíleno na ochranu zdraví hráčů, neboť v poslední době těchto zákroků přibývá.


Vystřelení nebo vyhození míčku mimo hrací plochu – pravidlo, které vyšlo v platnost již před minulou sezónou bylo však o pár drobností upřesněno. Stále platí, že pokud hráč či brankář vyhodí míček ze svého obranného pásma (před modrou čarou) na střídačku, trestnou lavici či do boxu časoměřičů, menší trest se ukládat nebude. Pokud však míček opustí hrací plochu před střídačkou, nebo trestnou lavicí, ale skončí v jejím prostoru jedná se o nedovolené vystřelení míčku. Stejně tak, pokud míček dopadne mezi střídačky, nebo se obloukem shora dostane na střechu střídačky nebo trestné lavice. To stejné platí v případě, že tyto prostory zastřešeny nejsou.


Výpis souhrnu změn v pravidlech:


411 – Prodloužení – úprava pravidla, str. 40

412 – Oddechový čas – úprava pravidla, str. 40

415 – Provádění vhazování – úprava pravidla, str. 44

420 – Zákaz střídání po zakázaném uvolnění – nové pravidlo, str. 52

514 – Tresty v prodloužení – doplnění pravidla pro hru 3 na 3, str. 72

536 – Pozdní dohrání – nové pravidlo, str. 93

543 – Vystřelení nebo vyhození míčku mimo hřiště – doplnění výkladu, str. 100

546 – Porušení postupu vhazování – úprava pravidla, str. 101

přečíslování pravidel 421 – 433 (původně 420 – 432), str. 53 – 60, úprava odkazů

přečíslování pravidel 537 – 574 (původně 536 – 573), str. 94 – 116, úprava odkazů

Příloha 1 – Signalizace rozhodčích – doplnění signálů, str. 128