V roce 2016 se uskuteční jubilejní desátý ročník CTM! Padne rekord v počtu účastníků?

Na přelomu července a srpna se uskutečnil devátý ročník Campu talentované mládeže, jenž se pravidelně koná v Litomyšli naskýtající ten nejlepší sportovní komfort. Již třetím rokem se navíc do letního tréninkového táboru řadí kategorie U19 a pro hráče do 15 let se v létě 2016 bude jednat o jubilejní 10. ročník plný nových tréninkových prvků a pomůcek! „Řešíme účast trenérů všech reprezentačních výběrů,“ prozrazuje navíc jeden z hlavních organizátorů Martin Komárek.

Letos se Camp talentované mládeže dočkal devátého pokračování. Jak jste zpětně s průběhem campu a přístupem všech účastníků spokojení?
Na campu U15 bylo v letošním ročníku přítomen rekordní počet dětí. Věřím, že dlouhodobá příprava campu se vyplatila a odrazila se na pestrosti a poutavosti programu. Na campu hráčů U19 jsme odstartovali novou tradici v podobě tzv. „Víkendu reprezentačních trenérů.“ Myslím, že pro hráče mohlo být poutavé vyzkoušeti si tři různé tréninkové jednotky pod vedení trenérů U20, U18 a U16.

Již tři roky se campu mohou účastnit i hráči do 19 let. Proč jste se rozhodli rozšířit tréninkový tábor i pro téměř hráče mužských kategorií?
První stimule vedoucí k úvahám o této věkové kategorii přišel právě od hráčů, kteří věkové odrostli z campu U15. Lze obecně konstatovat, že 75 % hráčů na campu U19 si prošlo campem nižší věkové kategorie. Pro rok 2016 míří na camp hráči početně a výkonnostně velmi silného ročníku 2000, jejichž účast camp bezpochyby obohatí.

Na campy určitě jezdí několik hráčů, kteří se ho účastní pravidelně. Vidíte u nich značné zlepšení a snažíte se jim radit i individuálně, na čem by měli pracovat během sezony?
Ano, je tomu tak. Tradice campu je dlouhá a na camp jezdí i řada hráčů, kteří jsou na campu 4krát i vícekrát. Na přístupu i výkonech hráčů je to v pozitivním slova smyslu znát. Individuální přístup je jedním ze stavebních kamenů CTM, proto dlouhodobost přípravy hráčů a rozbor dalšího vývoje je jedním z neopomenutelných prvků!

Za devět let, co camp probíhá, se jistě mnoho věcí změnilo, zlepšilo nebo vypustilo. Jaké největší změny, které hráčům dle vašeho názoru nejvíce prospěly, jste za ty léta udělali?
Camp se vyvíjel ročník od ročníku. Za zásadní pokrok vnímám jako účastník všech ročníků přesun campu do Litomyšle, jeho zázemí je opravdu fantastické. Největším pokrokem je pravděpodobně vybavení na campu, počet tréninkových pomůcek a snaha o jejich inovativnost. Kondiční příprava, která je poslední tři ročníky plně v kompetenci trenérek a trenérů specialistů je pozitivním důsledkem vývoje campu.

Nekomerčnost a lidskost campu je jeho hlavní předností!

Příští ročník se bude konat jubilejní 10. ročník Campu talentované mládeže! Chystáte nějaké novinky?
Ano chystáme. Nechceme ovšem nic do detailu prozrazovat a nechat vše jako překvapení pro kluky. Příprava campu probíhá již od září. Mohu prozradit, že s kolegou Romanem Novákem z reprezentačního úseku, řešíme účast trenérů všech reprezentačních výběrů včetně účasti trenéra A-týmu Drahomíra Kadlece na campu U19. Věřím, že se nám podaří camp připravit kvalitně.

Jakými, co možná nejvíce výstižnými slovy, byste na camp pozval hráče, kteří se třeba rok co rok rozmýšlí, zdali dorazit, ale vždy se k tomuto kroku neodhodlají?
Těžká otázka. Myslím, že bod, který dělá camp unikátním a odlišným od ostatních je, že hráči, jejich nadšení, motivace, rozvoj, herní růst a názory jsou pro každého člena realizačního týmu na prvním místě žebříčku hodnot. Tento přístup hráči vycítí a tvoří základ fantastické atmosféry na campu. Chceme-li motivované hráče, se silnou vnitřní motivací na sobě pracovat a rozvíjet se, pak je třeba vedení motivovanými trenéry se silnou osobní vizí a pevnou trenérskou motivací. Jsem hluboce přesvědčen, že nekomerčnost a lidskost campu je jeho hlavní předností!

Camp pro hráče v kategorii U15 trvá 7 dní, a pro hráče v kategorii U19 „pouze“ 5 dní. Proč tomu tak je?
Jedním z důvodů je přímá návaznost na termíny campu U15. Délka campu U19 časem vykrystalizovala do podoby 5 dní. S hráči na campu U19 jsme letos délku campu řešili a shodli jsme se, že 5 dní je optimum.

Na jaké další aktivity a mimosportovní činnosti se mohou účastníci campu v roce 2016 těšit?
S kolegou Ondrou Almašim máme vytipovány nové tréninkové pomůcky, které bychom rádi otestovali již na podzim roku 2015. Velký ohlas měla na campu v roce 2015 možnost jít si zabruslit na in-line brusle. Camp si žádá rozšíření týmu věnujícího se brankařům, novou trenérskou tvář campu mladým brankařům brzy představíme. Rádi bychom také přizvali ve vyšší míře hráče z dospělé reprezentace.