Jubilejní 10. ročník CTM! Chystáme několik novinek, prozrazuje Almaši

Letní tréninkový tábor nesoucí výstižný název v podobě campu talentované mládeže se v roce 2016 uskuteční již podesáté! Vedle kategorie hráčů do 15 let se po tři roky také koná camp ve věkové kategorii U19 a všichni účastníci by jistě mohli souhlasit, že letní „dril“ není jen o tvrdé dřině, ale také o neutuchající zábavě a radosti z mnoha nabytých zkušeností a zážitků. O přístupu rok co rok se zdokonalujících nadějných hokejbalistů a CTM všeobecně se v rozhovoru rozpovídal odborník na gólmanskou činnost Ondřej Almaši.

Letos v létě se Camp talentované mládeže dočkal devátého pokračování. Jak jste zpětně s průběhem campu a přístupem všech účastníků spokojen?
Ano, už se blíží takové malé jubileum… pokud vidím, že kluci mají chuť makat a něco nového se naučit, snažím se udržet relativně uvolněnou pracovní atmosféru, pokud by se to tak dalo nazvat. I díky jejich přístupu tomu tak bylo i minulý rok, samozřejmě ne vždy to bylo ideální, ale to už je tak když se pracuje s dětmi. Doufám, že jsem teď neurazil starší skupinu. (smích) Naopak u těch starších, kteří to myslí opravdu vážně je vidět změna v prioritách a přístupu obecně. Je vždy hezké když vidíte, jak se kluci kteří jedou několikrát za mladší a pak je po několika letech vidíte za starší skupinu. Ta změna je neuvěřitelná a i zmiňovaný přístup také. Toto je jedna z věcí, která mě na trenérském řemeslu fascinuje nejvíc, ten vývoj osobnosti a celé tělesné schránky.

Vy osobně se zaměřujete na gólmanskou přípravu. Co říkáte na brankářskou hokejbalovou líhni v České republice?
Doufám, že tímto výrokem teď nezpůsobím hromadný úprk brankářů tzv. „na hrušku“. Nechci být přehnaně optimistický. Upřímně jsem s ní spokojený čím dál více. Už před sezonou jsem v některém článku zmiňoval, že úroveň je opravdu dobrá a má stoupající tendenci. Hlavně v minulé a z části i v této aktuální sezoně „čtrnáctky“ jsem si to jen potvrdil. Úroveň mládežnických brankářů mohu porovnávat s roky minulými, zhruba 5-8 let zpět (U14, CTM)…a ten dlouhodobý progres je znatelný a moc mě těší. Co za tím stojí, to je na další článek a určitě to nebude jen jeden faktor, ale kombinace více.

Na campy určitě jezdí několik gólmanů, kteří se ho účastní pravidelně. Vidíte u nich značné zlepšení?
Na kemp jezdí stabilní jádro velmi silných gólmanů, kteří z velké části patří ve svých ročnících mezi špičku „svého druhu“. Zmiňovaný výkonnostní spurt je hodně patrný hlavně u gólmanů starší skupiny nebo respektive při přechodu mezi věkovými skupinami (U15-19), tam je ten zlom. Někdy ty kluky skoro nepoznám. Jeden rok odjíždí jako průměrní s určitým příslibem zlepšení a za rok nebo dva přijedou gólmani, kteří potřebují jen lehce vybrousit techniku a získat zkušenosti z těžkých zápasů, chytat, chytat a chytat!

Tréninky budou zábavné a efektivní, slibuje Almaši

Snažíte se brankářům radit i individuálně, na čem by měli pracovat během sezony?
Striktně individuální přístup, „konzultace“ a debaty o problému a kreativní hledání řešení vidím jako jeden z hlavních prostředků v rozvoji převážně u zkušenějších brankářů, se kterými právě řešíme opravdu drobné nuance a detaily jejich specifického stylu chytání. Ne, že by se k mladším gólmanům nepřistupovalo individuálně, ale mladší gólmani potřebují hlavně stabilní základnu, kterou mají povětšinou společnou všichni pro svou danou kategorii. Takový „blueprint“, který by měl být splněn. A ten jim povětšinou nastolím já.

Na co se u nadějných mužů v masce chcete na letním tréninkovém táboru nejvíce zaměřit?
Chci, aby se mladší kluci chytáním hlavně bavili, takže budou různé cvičení a odpusťte mi to slovo i „drily“ upraveny tak, že někteří ani nebudou vědět, že trénují a ještě k tomu danou činnost nebudou chtít končit. Budete to znít jako „klišé“, ale provedení zákroků, technika a tyto základní dovednosti. Výborní brankáři a profíci se vyznačují perfektním ovládnutím základů, to dělá ten rozdíl. Suchá příprava bude cílena na tzv. budování atleta v první řadě. Během několika let a studiu zahraničních zdrojů a metodik jsem se ve své tréninkové filozofii tréninku brankářů a dalších sportovců, hodně změnil právě tímto směrem. Jako výborný příklad bych mohl uvést jméno, pro brankáře určitě známé, a to John GIBSON. Někdejší brankář juniorských mistrů světa s týmem USA (2013) je příklad opravdu syrového atletismu v kombinaci se špetkou techniky a akrobacie a vše podtrhnuto výbornou fyzickou připraveností, tzv. GPP (General Physical Preparation), která to vše spojuje. To by měl být ten směr!

Příští rok se bude konat jubilejní 10. ročník! Chystáte nejenom pro gólmany nějaké žhavé novinky, které byste webu hokejbal.cz mohl prozradit?
Nevím, jestli se dají nazvat jako žhavé, ale já osobně pár novinek mám. Jediné, co naznačím, bude asi to, že novinky respektive pomocné propriety, které budeme využívat, se týkají koordinace ruka-oko, odborně tzv. „crackingu“. Tyto metody budeme využívat hlavně pro mladší skupinu. Trénink bude i díky tomu velmi zábavný a efektivní. Komu nejdou ruce, určitě se zlepší, obecně a pak i v bráně. Druhá proprieta bude pro změnu na hřišti. Jediné co prozradím je, že vám vylepší poziční hru a orientaci v bráně, jako nic před tím.

Kdo se CTM zúčastní, tak se rozhodně zlepší a nasbírá nové zážitky!

Jakými, co možná nejvíce výstižnými slovy, byste na camp pozval hráče, kteří se třeba rok co rok rozmýšlí, zdali dorazit, ale vždy se k tomuto kroku neodhodlají?
Matematiku opravdu nemusím, ale vyjádřil bych to asi takhle… HOKEJBAL + opravdu NADSTANDARTNÍ PROSTŘEDÍ + ZÁBAVA I MIMO HŘIŠTĚ A TO HOJNÁ + VÝBORNÍ TRENÉŘI + PARTA + LEPŠÍ HRÁČ / ČLOVĚK + TRADICE = CTM 2016! Podle mě jednoduchý příklad, nemyslíte? To jestli na vlastní oči zažijete tento kemp a jak se k tomu postavíte je na Vás. Pokud opět zaváháte a pro Vás tu neznámou zvanou CTM nevyřešíte, okradete se o možnost se zlepšit, mít nové zážitky a poznatky. Nebo se zeptejte už tak hojného zástupu hráčů před Vámi, kteří Vám s vyřešením této neznámé rádi pomůžou.

Budete například tréninky gólmanů a jejich samotnou činnost natáčet na kameru a rozebírat pak s nimi co dělají a nedělají dobře?
Několik let zpět jsme toto praktikovali, pak jsme od toho však upustili, upřímně ani nevím proč. Z mého pohledu se chci více soustředit na kontrolu a vedení tréninku, obsluha kamery odvádí mou pozornost, proto natáčení nechám jako okrajovou aktivitu. I když přiznávám, že zpětná vazba skrze video je výborná. Budu o tom přemýšlet více, jak to na další kemp udělat.

Na jaké další aktivity a mimosportovní činnosti se mohou účastníci campu v roce 2016 těšit?
Pouze bodově, protože kdo dočetl až sem…velice děkuji za vaši trpělivost. (smích) K aktivitám, koupálko, beach volejbal, fotbal, basketbal, líný tenis, táborák, velmi populární akrobatické skoky do vody - samozřejmě pod dohledem a pouze pro dobrovolníky a i další mimosportovní aktivity. Abych nezapomněl, velmi oblíbená činnost je každoročně nákup a cesta do Billy. (smích) Budu se těšit a za celý tým CTM na viděnou v Litomyšli!